Poročanje statističnemu uradu


Intrastat


Kaj je Intrastat?
Intrastat je statistično raziskovanje o blagovni menjavi med državami članicami Evropske unije (EU), pri  katerem se podatki mesečno zbirajo neposredno od podjetij (poročevalskih enot). V Sloveniji se je začel izvajati z vstopom Slovenije v EU (maja 2004), ko podatkov o blagovni menjavi Slovenije z EU zaradi odprave Finančnih formalnosti in vzpostavitve prostega pretoka blaga pri trgovanju med Slovenijo in drugimi državami članicami EU ni bilo več mogoče pridobivati iz Finančnih deklaracij (EUL). 

Kdo je dolžen sporočati podatke za Intrastat?
Poročevalske enote (PE) za Intrastat v posameznem poročevalskem letu so podjetja (poslovni subjekti), ki so v predhodnem koledarskem letu pri trgovanju z državami članicami EU vsaj pri enem toku blaga (odpremah ali prejemih) presegla vrednost t. i. vključitvenega praga; ta znaša v Sloveniji pri odpremah blaga 200.000 EUR, pri prejemih blaga pa 120.000 EUR. Poročevalske enote sporočajo samo podatke o tistem toku blaga, pri katerem so višino vključitvenega praga presegle. Podatke za Intrastat so dolžna sporočati tudi podjetja, ki vrednost vključitvenega praga presežejo med opazovanim poročevalskim letom.

Kako se izvaja Intrastat?
Statistično raziskovanje Intrastat izvajata v Sloveniji Statistični urad Republike Slovenije (SURS) in Finančna uprava Republike Slovenije (FURS). Dolžnost SURS je, da skrbi, da se v raziskovanje vključijo podjetja, ki so dolžna sporočati podatke za Intrastat, in da se izvzamejo tista, ki te obveznosti nimajo več; skrbi tudi za nadzor sistema, za statistično metodologijo in zajetje, za pripravo ocen ter za izkazovanje (diseminacijo) podatkov, FURS je pristojen za zbiranje in kontrolo podatkov, za sodelovanje s podjetji in za odpravljanje morebitnih napak v poročanju; znotraj FURS zbira podatke za Intrastat in jih tudi obdeluje Finančni urad Nova Gorica (za vse poročevalske enote v Sloveniji).

Več informacij!

Aktualne novice

 

22.07.2020
Predčasno plačilo prispevkov za socialno varnost z zapadlostjo 31. 3. 2022.
Samozaposlenim osebam in kmetom, ki so opravljali ...
13.07.2020
Razlog za pozitivna stanja na eKartici
#eDavki

Pri preverjanju stanja na eKartici na ...
30.03.2020
Uveljavljen prvi sklop interventnih zakonov v povezavi s COVID-19
V Uradnem listu RS so bili objavljeni:
  • Zakon o ...
08.01.2020
e-bolniški list
Pomembna novost za delodajalce - do e-bolniškega ...
22.11.2019
Bolniški list od 01.01.2020
Novost - uvedba elektronskega bolniškega lista ...
web design: IMAGE DESIGN d.o.o.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
ZAVRNI